Granly Speedway Arena kommer næste år til at danne ramme om et nyskabende format, hvor hele fire løb køres på samme bane i den samme uge. Dermed bliver Esbjerg den første værtsby for verdens største begivenhed indenfor speedway.

Der er lagt op til en helt særlig speedway-sommer i Esbjerg i 2022, når verdenseliten over det meste af en uge kommer til at indtage Granly Speedway Arena.  Det sker i VM for par (Speedway of Nations), hvor begge semifinaler, U21-finalen samt selve finalen køres på en og samme bane for første gang, hvilket gør det til en unik begivenhed. Med en lang række af verdens bedste kørere samlet i det nye format, er der udsigt til en begivenhed, der vil få markant international bevågenhed.

– Vi er stolte over, at vi sammen med Esbjerg Motorsport er lykkedes med at tiltrække en begivenhed af den kaliber, som har stor betydning ikke bare for Esbjerg Kommune, men for hele området. Der vil komme gæster fra resten af Danmark, men også fra både deltagende nationer og en række andre lande, hvilket selvfølgelig er med til at vise, hvad vi har at byde på. Vi får en fantastisk eksponering på Discoverys kanaler, herunder særligt Eurosport, og det er den slags begivenheder, der er med til at sætte Esbjerg og hele Destination Vadehavskysten på landkortet, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), som tror på, at det kan bane vejen for flere store løb.

– Der er udført et fornemt stykke arbejde, hvor Esbjerg Motorsport også har trukket på et stort, internationalt netværk, som er med til at gøre dette muligt. Vi håber på, at det bliver startskuddet til, at flere internationale løb finder vej til Esbjerg i de kommende år, konstaterer Jesper Frost Rasmussen. Esbjerg har da som værtsby også en række kvaliteter, der gør den interessant for det nye format, som Discovery har store forventninger til.

– Vi er glade for, at vi i samarbejde med Esbjerg Motorsport kan bringe en af de største events i FIM Speedway til Esbjerg, en region med stærk fanbase for speedway. Det nye Speedway of Nations-format med et event på en uge på en bane i den sidste uge af juli, giver fans en unik mulighed for at samles på Danmarks vestkyst for at støtte deres nationalmandskab. Discovery Sports Events vil give fansene en unik oplevelse og gøre Speedway of Nations til noget særligt, hvor der vil være mange aktiviteter i løbet af dagen, og god racing hver af de fire aftener. Som en del af vores langvarige forpligtelse, hvor vi investerer i sportens fremtid fra græsrødder til professionelt niveau, vil FIM Speedway of Nations (SON) for første gang samle verdens bedste kørere med de mest lovende U21-kørere, når semifinaler og finaler finder sted på samme arena. Vi ser frem til at fejre en ny æra med FIM Speedway of Nations i Danmark næste år, udtaler Francois Ribeiro, Head of Discovery Sports Events.

Speedway-fest i en hel uge

For Esbjerg Motorsport venter en lang række praktiske foranstaltninger for at blive klar til den kommende begivenhed, da der blandt andet er krav om langt flere siddepladser og en opgradering af andre tilskuerfaciliteter, men den udfordring er velkommen.

– Det bliver selvfølgelig en fantastisk opgave for os som klub, når vi kan invitere til speedway-fest i en hel uge, og vi er stolte over, at Granly Speedway Arena skal lægge bane til den allerførste udgave af sådan en speedway-begivenhed. Det er helt unikt, og med det nye format er det på mange måder den største turnering, der findes. Det er resultatet af den langsigtede strategi, vi har lavet for at opgradere hele vores organisation, og vi skal i de kommende år bruge dette som en løftestang, så vi fremadrettet også kan være værtsby for andre helt store løb. Det kan lade sig gøre på grund af vores dedikerede frivillige, velvillige sponsorer og ikke mindst opbakning fra Esbjerg Kommune, siger Lars Guldager Dyhr, direktør for EMS Elite, der er den professionelle del af Esbjerg Motorsport, som med sin stolte historie tidligere har dannet ramme om store løb.

– Vi er den ældste klub, der har speedway på programmet herhjemme ifølge DMU’s historiske udvalg, så på en måde vender sporten hjem til sin danske vugge. Nu er det vores opgave sammen med Esbjerg Kommune at sørge for, at vi skaber et godt hjem for ikke bare Speedway of Nations, men også kommende løb, for det er det, vi har arbejdet for. Det kræver forbedrede faciliteter, og det skal selvfølgelig højne tilskueroplevelsen generelt. Det er en stolt dag i klubbens historie, og vi ser frem til et forhåbentligt langvarigt samarbejde med Discovery og Esbjerg Kommune, som også har været en drivkraft i forhold til at komme i mål med dette, udtaler Lars Guldager Dyhr.

Fakta:

FIM Speedway of Nations køres i den sidste uge i juli 2022 på Granly Speedway Arena i Esbjerg.

Det er første gang, at begge semifinaler, U21-finale og selve finalen køres på samme bane. Dermed er der tale om den største speedway-begivenhed nogensinde.

Foto: Francois Ribeiro, Discovery og Lars Guldager Dyhr, EMS Elite (Esbjerg Vikings).